Steg 1: Hitta rätt tomt

Vår guide när du ska bygga hus steg för steg börjar med tomten. Läget är A och O och styr både pris och vilken typ av hus du får lov att bygga. I allmänhet är det dyrt att bo nära stan med goda kommunikationer. Det kan vara härligt att bo avskilt ute på landet, med närhet till naturen. Där är också tomterna ofta billigare.

  • Fundera över vilka områden du kan tänka dig att bo i och prova att knacka dörr på fastigheter med större tomter. Kanske kan någon vara villig att stycka av och sälja en bit av tomten till dig?
  • Vi på HusCompagniet har ibland också tomter till salu. Köp via oss eller leta bland annonser på bostadssidor som Hemnet.
  • När du har ett par tomter att välja mellan bör du ta en närmare titt på detaljplanen för området. Det är den som avgör vilken typ av byggnader som får lov att uppföras på tomten, från antal våningsplan till stil. Dessutom kan det vara skönt att veta vilka andra anläggningar som kan tänkas byggas runtomkring dig, så som cykelbanor eller kraftstationer. Detaljplanen är ett bra verktyg för jämförelse mellan olika tomter. Du kan också kontakta kommunens stadsarkitekt för att få mer information.
  • Passar väderstrecken dina planer? Åk ut till tomten och följ hur solen förflyttar sig under dagen. Det är viktigt att veta var du kan räkna med att ha sol om dagarna och huruvida träd eller byggnader skuggar delar av tomten, så att du kan planera var ditt hus ska placeras.

Dra nytta av tomten! Beroende på hur marken ser ut på tomten kan det behövas sprängning av stenar eller att ditt hus behövs pålas för att inte sjunka. Markförändringar är ofta kostsamma och det lönar sig att istället göra det bästa av de förutsättningar som finns. Ta en titt på marken innan du bestämmer dig.

TILLBAKA TILL ÖVERSIKTEN

Klicka här så kommer du tillbaka till översikten med alla faserna i vår bygga hus-guide.

VIDARE TILL NÄSTA FAS

Klicka här så kommer du vidare till nästa fas i vår bygga hus-guide.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search