HusCompagniet


Industriell arkitektur – Inspireras av Berlin och New York


När du väljer ditt nya hus är det också viktigt att välja husets stil. Material och detaljer avgör vilken känsla huset får, och här är det du som bestämmer. Våra hus i industriell stil är framtagna för dig som älskar den urbana loftkänslan. Enorma spröjsade fönster skapar ett fantastiskt ljusinsläpp och spännande materialval ger huset sin unika karaktär.

Trenden antas ha börjat på Lower Manhattan i slutet av 1960-talet när konstnärer hyrde utrymmen till studios och sedan förvandlade dessa till loftlägenheter. De fick arbeta från grunden i det som då var ett stort skelett av en byggnad, och använda denna tomma canvas för att skapa sina hem. Öppna ytor med få eller inga innerväggar, högt i tak och fönster som gick från golv till tak. Exponerade rör och stödbjälkar samt trä- eller betonggolv bevarades för att minimera renoveringskostnaden. Detta bidrog också till att byggnaden behöll sin industriella stil. 

I Skandinavien fick stilen sitt stora genomslag under början av 2000-talet, och har sedan dess fortsatt att växa i popularitet. Idag är det en stil att räkna med, och det är lätt att förstå varför. Kombinationen av gammal charm och modern minimalism skapar den perfekta harmonin mellan form och funktion. 

Den industriella och urbana stilen är en stil som genom sin enkelhet gör ett stort intryck. 
Upplev stilen på riktigt i vårt visningshus. Vi har visning varje söndag mellan 12–14. 
Varmt välkommen! 

 

Det här utmärker den industriella/urbana arkitekturstilen

Luftiga rum och öppen planlösning
Planlösningen ska vara öppen och du ska kunna röra dig fritt mellan rummen. Stilen kommer ifrån fabrikslokaler med högt i tak och stora öppna ytor, som omvandlades till bostäder. Därför var innerväggarna få. Rummen definieras istället genom möbler och inredning. Strategisk placering av mattor och andra golv indikerar var rummen börjar och slutar. En fristående tegelmur mellan kök och allrum är ett exempel på en lösning som främjar den industriella känslan. Enorma, spröjsade fönster och de generösa rummen ger huset ett fantastiskt ljusinsläpp. Idag är det även vanligt med spröjsade fönsterväggar inomhus. De fungerar perfekt som rumsavdelare och skapar fler rum i huset utan att minska ljusinsläppet. 

Materialen skapar känslan
Av våra stilar är denna den där materialen är mest närvarande och avgörande. Sadeltak alternativt pulpet-tak tillsammans med sten- eller tegelfasader skapar den ultimata industriella känslan. Addera gärna tegelelement i interiören för att förstärka känslan ytterligare. Råa och opolerade material i så som rostfritt stål och metaller som mässing, koppar, zink och aluminium blandas med trä och betong.  Träet adderar värme, medan metall är elegant och modernt. Ingen annan stil identifieras så starkt med metallelement.

Varm och neutral färgskala 
Den avskalade estetiken med praktiska material och raka konstruktioner lyfter fram det vackra i det enkla. För att harmonisera med den enkelhet hus i industriell stil uttrycker tenderar färgpaletten att dra mot det neutrala. En typisk kombination är ljust tegel tillsammans med svarta spröjsade fönster och dörrar. Varma färger i olika nyanser av vitt, beige och grått gör hemmet inbjudande samtidigt som de neutrala tonerna inte distraherar ögat från de stiltypiska elementen.