HusCompagniet

 

Den minimalistiska stilen passar dig som uppskattar enkelheten, rena linjer och formstarka husvolymer utan överflödiga detaljer. Det är ofta den stil vi tänker på när vi pratar om dansk arkitektur. Stilen fick ett rejält uppsving under 1960-talet, men har sitt ursprung redan från 1930-talet och funkisstilen. Arkitekter som Arne Jacobsen och Jørn Utzon var pionjärer för stilen, och deras verk är än idag mycket populära och respekterade världen över. Det är en stil som håller sig aktuell genom alla tider, eftersom den anpassar sig och utvecklas med dagens trender. Stilen har specifika kännetecken, men kan enkelt kombineras med din personliga smak. Minimalismen har präglat de skandinaviska hemmen i många år, och är fortfarande otroligt populär.

Ett av minimalismens starkaste kännetecken är de stora öppna rummen där ljuset får reflekteras på de sparsamt dekorerade väggarna. Det minimalistiska huset ger er en vit canvas när ni formar hemmet. Likt ett konstmuseum är väggarna ofta vita, och objekten som ställs framför blir automatiskt i fokus. De slutna höga tegelmurarna varvas med generösa, noga utvalda ljusinsläpp som låter solen strömma in. Naturen blir närvarande även inomhus.

Stilen är ofta förknippad med vitputsade tegelväggar, men med tiden har stilen anpassats och en bredare färgskala tillkommit. Teglets färg får synas och blir istället en del av uttrycket. På senare tid hade det mörka svartgrå teglet blivit allt mer populärt. Valet av tak sätter en stark prägel på husets uttryck. Pulpettaket för tankarna till den formstarka funkisvillan, medan sadeltaket blir en tydlig referens till den danska moderna tegelvillan. Det som är mest signifikant för taken är att de är utan takfot, husets form får en skarp profil med strama linjer. 



Det här utmärker den minimalistiska stilen

Rena linjer utan överflödiga detaljer
Planlösningen ska vara öppen men funktionell. Rummen ska kännas ljusa och luftiga, men behöver inte nödvändigtvis vara stora. Enkelheten genomsyrar stilen, både i form och funktion. En planlösning som separerar det sociala, så som kök och vardagsrum, från den mer privata sovrumsdelen, passar perfekt till denna stil. De flesta kök och allrum passar i minimalistisk stil, så länge de är praktiska. Husvolymen blir formstark och ren i sin design utan takfot, oavsett om ni väljer pulpet- eller sadeltak. 

Kontrast mellan ljus och skugga
Samspelet mellan tegelmur och stora fönsterpartier utan spröjs är signifikant för den minimalistiska stilen. Detta gör minimalismen till favorit bland många arkitekter och designers. När överflödiga detaljer försvinner blir faktorer som ljus och skugga otroligt närvarande och viktiga. Ljusinsläppen planeras noga efter väderstreck och utsikt, för att optimera inomhusklimatet. En rak siktlinje när du kliver in i entrén, som sträcker sig fram till en storslagen utsikt passar perfekt i ett minimalistiskt hus. 

Enkla former och monokroma färger
När du väljer möbler och inredning passar egentligen det mesta in i ett minimalistiskt hus, men för att sätta stilen riktigt ska du välja tidlösa möbelklassiker. Stilrena möbler med enkla former och monokroma färger blir som skulpturer i ett minimalistiskt hem. Välj inredning som precis som huset håller stilen i alla tider och förstärker den minimalistiska och formstarka stilen.