Färre vattenskador med bättre våtrumsväggar

Blotta tanken på en vattenskada får de flesta husägare att svettas lite extra. Det är dyrt, omständligt och tar lång tid att åtgärda. Varje år kostar vattenskador i villor och fritidshus närmare fyra miljarder kronor. Men kan man minska risken för fuktskador genom att göra medvetna val? Villaägarna genomförde nyligen en undersökning om fuktsäkerheten för våtrumsväggar kan förbättras. Resultatet visar på stora skillnader mellan åtta vanliga typer av kaklade väggar.

Våtrumsväggar skiljer sig åt i kvalitet och fuktsäkerhet

Hur avgör man vilken våtrumsvägg som är mest fukttålig? Det finns inget enkelt betygsystem som lätt ger en uppfattning om fuktsäkerheten i en vägg i ett badrum eller en tvättstuga. Som konsument, byggföretag eller hantverkare är det viktigt att redan vid planeringen av våtrummet fatta kloka beslut. Villaägarnas undersökning visar att massiva konstruktioner i lättbetong och lättklinkerbetong håller högst kvalitet och ger lägst risk för fuktskador. S.k. Säker vatten-våtrumsvägg med kartongklädd gipsskiva eller våtrumsskiva i fibercement är den lösning som presterar sämst i undersökningen.

Organiska material drar åt sig fukt

Fuktskadorna som uppstår vid vattenläckor blir ofta mer omfattande om väggarna är byggda i organiskt material. De organiska materialen är inte lika motståndskraftiga mot fukt som oorganiska. Därför är risken också större att drabbas av mögel- och bakterieangrepp med väggar i trä eller gips. Om man väljer att bygga med organiska material är det en bra idé att installera en läckagevarnare som snabbt kan larma om vattenläckor. För den som redan drabbats av mögel- eller bakterieangrepp krävs omfattande åtgärder som uttorkning, sanering och eventuellt även renovering.

Innerväggar i lättbetong minskar risken för fuktskador

På HusCompagniet bygger vi hus i sten. Inte bara för att det är snyggt, utan också för att det är smart. Sten är nämligen ett helt oorganiskt material, vilket minskar risken för fuktskador. På köpet får du dessutom ett tyst hus med behaglig inomhustemperatur året om. Vi ställer högra krav på detaljerna när vi bygger badrum och det tycker vi att du också ska göra!

BOKA
TID FÖR MÖTE

Vill du veta mer om hur du skulle kunna förverkliga dina husdrömmar? Boka tid för ett förutsättningslöst möte.

BESTÄLL
VÅR KATALOG IDAG

HusCompagniets katalog är fylld med inspiration och information för dig som vill bygga ditt drömhus.

KONTAKTA
OSS GÄRNA

När du väljer ett hus från HusCompagniet är du i trygga händer. Kontakta oss så berättar vi mer.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search