En framtidssäkrad byggkonstruktion som minimerar fuktskador

För oss på HusCompagniet har det alltid varit självklart att bygga hus i sten, inte bara för att det är snyggt, utan också för att det är riktigt smart. En genomtänkt byggkonstruktion ger dig både ekonomiska fördelar och ett behagligt liv i ditt hus. Dels är huset energisnålt och motståndskraftigt mot fukt, dels är det tyst och håller en skön inomhustemperatur året om. För att värna om vår planet har vi framtidssäkrat alla våra hus. Det innebär att de möter Boverkets energikrav som börjar gälla från 2021 med god marginal.

Smart byggkonstruktion skapar ett trivsamt hem

Våra hus är konstruerade så att stenen är både bärande och isolerande. Ditt hem ska vara en lugn och trivsam oas där du slipper tassa runt i raggsockor. De tjocka stenväggarna är isolerade med minst 190 mm isolering. Det gör att de värms upp och svalnar långsamt, så att du får en skön rumstemperatur året om. Runt hela huset finns randisolering. Den skapar en värmekudde under huset och motverkar tjäle. Som pricken över i gör lättbetongen och den gedigna isoleringen också huset väldigt tyst och behagligt, utan störande ljud och buller.

Står emot fuktskador

Valet av sten som byggmaterial är enkelt – sten är nämligen ett helt oorganiskt material som inte bryts ner av naturen, till skillnad från exempelvis trä. Stenhus är motståndskraftiga mot väder, vind och fukt. I vår byggkonstruktion har vi vidtagit flera åtgärder som förebygger fuktskador. Först och främst leder det slagna teglet effektivt bort regnvatten från fasaden. Om det trots allt skulle tränga in så är isoleringen impregnerad och därmed inte kapillärsugande. Därmed leds eventuellt vatten ner till fuktspärren, som sitter mellan väggen och grunden. Fuktspärren är monterad med lutning utåt, vilket gör att vattnet leds ut genom de öppna stötfogarna, bort från huset. Husets tak är också ordentligt isolerat. Utöver vanlig isolering innehåller takkonstruktionen PE-folie som förebygger fuktskador som kan uppstå då varm luft tränger in till svalare och bildar kondens.

Luftspalt och fingerspalt

Hus med träkonstruktion byggs med luftspalt för att förhindra att fukt letar sig in bakom fasaden. Vi använder oss av en 30 mm tjock fingerspalt. Stenhus har nämligen inga krav på ventilerad luftspalt eftersom de inte är byggda i organiskt material. Vår fingerspalt skyddar mot fukt, men fyller en ytterligare funktion då den underlättar tegelmurningen för hantverkarna.

Välisolerad takkonstruktion

 1. Takfotsbräda
 2. Underslag
 3. Takfot
 4. Vindduk
 5. Hängränna
 6. Ströläkt
 7. Bärläkt
 8. Takpannor
 9. Isolering 545 mm
 10. Glespanel
 11. Gips
 12. PE-folie: När varm luft möter kall luft bildas kondens. PE-folien säkerställer att den varma luften från husets insida inte ska ta sig igenom till en kallare del.

Mellanbjälklag

Ljuddämpande och isolerande mellanbjälklag i betong med ingjuten golvvärme. Värmen och ljudet stannar på ovanvåningen.

 1. Gips: Två lager eller gips och träpanel.
 2. Glespanel i två lager
 3. Betongbjälklag
 4. Isolering
 5. Betongplatta: I betongplattan ligger rör för vattenburen golvvärme m.m.
 6. Golv

Väggkonstruktion

 1. Grus
 2. Randisolering: Runt hela huset ligger en randisolering. Den skapar en värmekudde under huset och motverkar tjäle.
 3. Grundelement: Robust och energisnålt grundelement med bruten köldbrygga, speciellt framtagen för tunga stenhus med golvvärme Motverkar att värmen från golvslingan sipprar ut mellan grund och vägg. Dessutom har tegelväggen en gedigen massiv konstruktion att vila på, som inte deformeras med tiden.
 4. Betongplatta: I betongplattan ligger rör för vattenburen golvvärme, el, vatten, armering m.m.
 5. Fuktspärr: Fuktspärren monteras med lutning från lättbetongen.
 6. Lättbetong
 7. Isolering: Ytterväggarna har alltid minst 190 mm isolering för att leva upp till framtidens krav på lågenergiklass.
 8. Rostfria murkramlor
 9. Fingerspalt
 10. Tegelfasad murad i slagen tegel
 11. Öppna stötfogar i var fjärde tegelsten
 12. Golv

BOKA
TID FÖR MÖTE

Vill du veta mer om hur du skulle kunna förverkliga dina husdrömmar? Boka tid för ett förutsättningslöst möte.

BESTÄLL
VÅR KATALOG IDAG

HusCompagniets katalog är fylld med inspiration och information för dig som vill bygga ditt drömhus.

KONTAKTA
OSS GÄRNA

När du väljer ett hus från HusCompagniet är du i trygga händer. Kontakta oss så berättar vi mer.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search