I det här huset bor Emelie och Robert med barnen Jolie, 5 år, och Jamie, 3 år. Emelie är operativt ansvarig på ett IT-utbildningsföretag. Robert arbetar med mjukfogning inom byggbranschen. Bor i teglat stenhus från HusCompagniet, byggår 2015. Boytan är 136 kvadratmeter med 3 sovrum, 2 allrum och kök samt överbyggd terrass.

Huset med handslaget rött tegel
sticker ut i mängden

Emelie och Robert stortrivs i sitt enplanshus som de valde att forma lite åt den amerikanska stilen med stora fönster och walk in-closet intill sovrummet.

Familjen som består av Emelie, Robert och barnen Jolie och Jamie bor i ett nybyggt område utanför Malmö. Enplanshuset i handslaget rött tegel gör att bostaden sticker ut från mängden bland vita, grå och svarta fasader i området. Här har familjen bott sedan sommaren 2015. Två år innan paret köpte tomten av Malmö stad var Emelie på en visning av ett teglat enplanshus i vinkel från HusCompagniet.

– Jag föll för hela konceptet, det känns väldigt robust med fasad i tegel och innerväggar av lättbetong.  Huset hade fina detaljer som exempelvis charmiga fönsterbänkar och putsat tegel i bardisken där man ser tegelformen igenom den vitmålade ytan. Jag fastnade också för att det var öppet upp i nock, vilket ger en luftig och rymlig känsla, säger hon.

Kändes bra redan från början

När paret köpt sin tomt av kommunen bestämde de sig för att ta kontakt med ytterligare två husleverantörer förutom HusCompagniet.

– Man ska alltid ha fler val tänkte vi. HusCompagniet var snabbast med att svara och återkoppla på våra frågor, de var helt enkelt mest intresserade. Vi fick ett väldigt bra intryck redan från början. Dessutom gillade vi deras hus så valet var enkelt, säger Emelie.

– Jag gillade att de har tegel som standard och att husen är underhållsfria. Många andra i vårt område har putsade väggar som måste underhållas. Jag ville absolut ha ett enplanshus, jag springer mycket i trappor i jobbet och ville slippa det hemma, säger Robert.

Smidigt med kontantinsats

Emelie och Robert betalade 100 000 kronor i kontantinsats och betalade resten när de flyttat in i det nybyggda huset.

– Det var väldigt bra. Innan man flyttar in måste man annars ta ett vanligt banklån tills det går att göra om till ett bostadslån vilket kan bli väldigt dyrt. Många har dessutom befintligt bostadslån eller hyra som ska betalas under tiden huset byggs. Att betala innan huset är färdigt har tv-programmet Fuskbyggarna varnat för, så HusCompagniets upplägg kändes mycket bra, menar Robert.

Formade sitt eget hus

Emelie och Robert formade sitt eget hus tillsammans med Lars Kviske på HusCompagniet.

– Lars följde oss hela vägen, han fungerade som ett superbra bollplank åt oss och var snabb på att återkoppla på våra frågor, säger Emelie och fortsätter:

– Vi valde fönster bakom diskhon, det har jag alltid velat ha. Den putsade baren vid köket i visningshuset fastnade vi för så det blev en likadan hemma hos oss. Vi valde att göra huset lite åt den amerikanska stilen med exempelvis walk in-closet mellan vårt sovrum och badrum vilket vi är väldigt nöjda med.

Bygget gick som på räls

Barnens rum och parets sovrum med walk in-closet har heltäckningsmatta även om både Emelie och Robert till en början var tveksamma till valet.

– Det blir ett dämpat ljud och bidrar jättemycket till mysfaktorn, menar Emelie.

Intill det stora allrummet och snett emot köket finns ett mindre rum som används som lek- och tv-rum.

– Det är en bra lösning. Barnen kan vara där samtidigt som vi står i köket och har uppsikt över dem, säger Emelie.

Från det första spadtaget tog det fyra månader och några dagar för huset att stå klart. Under byggprocessen jobbade Robert i närheten och körde förbi varje dag för att titta till bygget.

– Det gick verkligen som på räls. HusCompagniet lovade att huset skulle stå klart på 21 veckor och det blev till och med klart en månad innan dess, säger han.

Skönt och behagligt inomhusklimat

Huset värms upp av frånluftsvärmeåtervinning och vattenburen golvvärme.

– Huset är robust och rejält. Vi har alltid ett behagligt inomhusklimat – här är så skön värme, även när det är iskallt ute är det lika varmt överallt, säger Emelie.

– Vi har haft en kostnad på max 1 900 kronor per månad för all el och det är vi riktigt nöjda med, säger Robert.

Familjen njuter av utemiljön och sitter gärna sommartid vid uteplatsen under tak.

– Det är en härlig trädgård. Vi odlade jordgubbar i somras och det blev populärt. Hela tomten är inbyggd och bra för barnen, säger Emelie och fortsätter:

– Vi har investerat i en jacuzzi och ser framför oss att vi badar under vindstilla och stjärnklara kvällar omgivna av massor av snö.

Här hittar du lite fler bilder

Emelie och Roberts tips inför husköpet

Mät ut husets storlek på tomten för att få en bra uppfattning om placeringen.
Planera in rör i väggarna för inbyggt surroundljud och väggarmaturer.
Snåla inte med förvaring.
Tidsmässigt är det bättre att bygga nytt hus än att renovera ett gammalt.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search