HusCompagniet
 1. Kartlägg behoven
  Börja med att fundera över era önskemål och behov, både idag och imorgon. Funderar ni på att skaffa barn eller har barn som börjar bli stora och snart vill flytta hemifrån? Då kanske huset behöver anpassas därefter. Glöm inte att tänka långsiktigt både när det kommer till det estetiska och praktiska. Mode, trender, förutsättningar och behov ändrar sig med tiden. När du väl byggt drömhuset vill du kunna bo kvar och trivas i många år.

 2. Skaffa inspiration
  För att få fantasin att flöda är det bra att kontinuerligt leta efter inspiration när du ska bygga nytt hus. Gå på visningar för begagnade och nya hus och fundera över vad just du letar efter. Vilken typ av design och arkitektur är det som tilltalar dig? Besök hemsidor och läs kataloger från olika husföretag och jämför olika stilar och byggnadssätt. Dessutom finns det idag fantastiska sociala medier som fungerar som inspirationskällor, så som bloggar, Instagram och inte minst Pinterest. På Pinterest kan du spara ner alla dina inspirationsbilder för att få en helhetsbild av ditt drömhus. Samma funktion finns nu på Instagram där du också kan spara bilder som du gillar i en mapp.

 3. Hitta husleverantör som kan bygga ert nya hus och red ut ekonomin
  Hur ser dina ekonomiska förutsättningar ut? Boka gärna in ett möte med en husleverantör i förväg för att stämma av önskemål med ekonomi och byggbudget. Kontakta sedan banken för att få ett lånelöfte. Genom att ha koll på hur mycket det kommer att kosta att bygga nytt hus undviker du otrevliga överraskningar i form av dolda kostnader. Vi på HusCompagniet erbjuder till exempel fast pris, så att du vet den totala kostnaden för huset redan innan du bestämmer dig. Dessutom behöver du inte betala förrän du flyttar in. 

 4. Välj rätt tomt
  För att kunna bygga nytt hus behöver du en tomt. Om du inte redan har köpt en kan du få hjälp och rådgivning av byggföretaget om markförhållanden, lokalplaner och placering av huset. I ett tidigt skede är det också bra att utvärdera förutsättningarna för att anlägga en trädgård och hur solen rör sig över tomten för att kunna planera hur rummen ska fördelas i huset.

 5. Tänk långsiktigt när du ska bygga nytt hus
  Det här kanske inte är den roligaste punkten på vår lista. Men det tål att upprepas att det är bra att tänka långsiktigt när man ska bygga nytt hus. Det gäller också materialval, drift och underhåll. Idag finns det många hållbara alternativ som är snälla mot vår planet. Dessutom är det viktigt att välja material av hög kvalitet som håller i många år. Till exempel är tegel ett material som kräver minimalt underhåll, är ett klimatsmart val och faktiskt bara blir vackrare med åren. Ett annat exempel är isolering, där ordentlig sådan sänker dina värmekostnader samtidigt som den ger en trivsam inomhusmiljö.

 6. Ta referenser, erfarenhet lönar sig i branschen
  Välj ett erfaret byggföretag när du ska bygga nytt hus! Det sparar tid, kraft och pengar att anlita ett företag som vet vad de håller på med. Dels blir offerterna mer exakta, dels minskar risken att det inte blir som du hade tänkt dig. För att hitta ett bra byggföretag är det bra att undersöka dess ekonomiska situation och höra med tidigare kunder vad de tycker.

 7. Välj totalentreprenad
  Se till att du känner till vad som ingår i husbygget innan ni skriver kontrakt. Finns vitvaror, fönster och trappor med eller ska de beställas separat? Det är stor skillnad på totalentreprenad och delad entreprenad i hur mycket tid och energi det tar för dig som beställare att samordna olika leverantörer. Det allra bästa är att få fasta priser på samtliga kostnader. Då vet du precis hur mycket det kommer att kosta att få jobbet gjort och slipper tråkiga överraskningar. Och så behöver du bara skriva på ett enda kontrakt! På så sätt undviker du många av de tråkiga överraskningar som kan dyka upp när du ska bygga nytt hus.

 8. Betala efter godkänd slutbesiktning
  Skriv ett avtal där du betalar efter godkänd slutbesiktning, först vid inflyttning. Det finns många fördelar med det, För det första så slipper du dubbla boendekostnader under de månader det tar innan huset står klart. Det skänker en ekonomisk trygghet som känns bekväm när du gör en så stor investering som det innebär att bygga nytt hus. Dessutom undviker du byggnadslån och kan istället ta ett vanligt bostadslån.

 9. Få ett fast datum
  Få en fast inflyttningsdatum, så att du kan planera när du kan flytta in i ert nya hus.

 10. Håll koll på kvaliteten
  Var noga med att byggföretaget levererar material och hantverk till den kvalitet som stämmer överens med vad som har avtalats.