HusCompagniet

Läger är a och o när du ska köpa tomt

Börja din resa mot att köpa tomt med att göra en lista med områden som du kan tänka dig att bo i. Läget är trots allt det enda du inte kan förändra och därför är det viktigt att känna något för platsen. Fundera över hur läget, platsen kommer  att påverka livet, tillvaron och vardagen? På kort och lång sikt.

Tänk på att tomter har olika naturliga förutsättningar som påverkar husets placering. När du hittat drömtomten fundera över hur du gör för att få ut så mycket som möjligt. Kontrollera med kommunen vad du får bygga och hur stort huset får vara? Tänk också in trädgården. Hur är det med utsikten? Hur faller solljuset över tomten? Väderstrecken är viktiga att ta i beaktning, inte minst vid placering av uteplatsen. Ju mer förberedd du är desto större möjlighet är det att du hittar rätt tomt.

Bild på fin natur och tomt

Här kommer 7 smarta tips att hitta rätt tomt

Det finns flera tillvägagångssätt när du ska köpa tomt. Områdets attraktivitet och utbud styr både priset och hur svårt det är att hitta en tomt som är till försäljning. Det innebär att du kan behöva leta ett tag. Här är några olika sätt att hitta din drömtomt.

1. Tomtkö
Börja med att ställa dig i aktuella kommunens tomtkö.

2. Annonser
Du kan hitta annonser hos exempelvis Hemnet, Booli, Blocket m fl visar upp tomter till salu. Sök för att se vad som är ledigt i ditt önskeområde! Glöm inte att även titta i olika tidningar.

3. Fastighetsmäklare
Leta på fastighetsmäklarnas hemsidor.

4. Internet
Använd sökmotorerna Google, Bing, Yahoo. Testa olika sökord.

5. Knacka dörr
Om du redan vet var du vill bosätta dig kan det vara värt att knacka på någons dörr som har en stor tomt eller ta kontakt med en markägare. Det lönar sig att fråga om intresse finns att stycka av en del av marken? Har du adressen så kan du också fråga stadsbyggnadskontoret om vem som äger marken.

6. Köp en redan bebyggd tomt
Ibland kan det löna sig att hitta ett gammalt hus, riva ner det och bygga nytt. Det här alternativet kan vara en genväg för dig som redan vet var du vill bo.

7. Titta på husleverantörers hemsidor
På HusCompagniet erbjuder vi tomter i familjevänliga lägen. Samtidigt som du köper tomt av oss får du en egen kontaktperson som hjälper dig med planering och projektering av ditt hus. 

Här kan du se vilka tomter som är till salu just nu!