HusCompagniet

Det är i början av juni och sommarvärmen har redan varit på besök i flera veckor. Fåglarna kvittrar i kapp och doften av sand och tall är tydlig, alldeles i närheten ligger havet. Det ljusa, teglade huset smälter fint in i omgivningen. Det var närheten till havet som lockade Cecilia och Åke att köpa sommarstugan och tomten i Höllviken för drygt 30 år sedan. När familjen växte blev sommarstugan med sina 70 kvadratmeter för trång.

– Vi umgås mycket med våra barn och deras familjer på sommaren och ville ha mer plats. Kravet var ett underhållsfritt, teglat hus. Vi ville slippa att fixa och måla i tid och otid, säger Cecilia.

Hur valet föll för HusCompagniet
Paret tog in offerter från flera byggföretag. Att valet föll på HusCompagniet berodde bland annat på möjligheten att få veta exakt hur mycket material som skulle gå åt och till vilken totalkostnad.

– HusCompagniet låg väl till prismässigt. Priset är fast och det står de för. De har en datormodell som räknar ut på millimetern hur mycket material, ner till exakt antal tegelstenar, som går åt och du kan se kostnaden direkt. Beräkningarna är exakta. Dessutom har danskarna mindre tegelstenar vilket är enklare för hantverkarna, och det påverkar priset, säger Åke och fortsätter:

– Ytterligare en anledning varför vi valde HusCompagniet är att du inte betalar förrän du flyttar in, det gör att du slipper ta byggkredit under tiden huset byggs och det är värt en del pengar.

Anja Antosz på HusCompagniet hjälpte Åke och Cecilia att planera och rita huset.

– Vi fick ett stort förtroende för Anja. Hon var ett stort stöd genom hela processen. Vi höll på länge med ritningen och gjorde flera ändringar. Barnen kom med tips, vi gjorde exempelvis deras vardagsrum lite större så att det skulle vara gott om plats till tv och soffa, säger Cecilia och fortsätter:

– Anja Antosz skötte all planering och Rikard Andersson gjorde klart huset. Henrik Wriedt skötte allt efterarbete – alla tre är guld värda.

Huset består av två sammanbyggda huskroppar där den ena delen är till för parets barn och deras familjer. Längs med ena långsidan finns en egen ingång, badrum och sovrum till den ena barnfamiljen.

Mittemot deras utrymme finns samma upplägg fast spegelvänt åt den andra barnfamiljen. Dessutom finns det ett gemensamt utrymme med garderobsförvaring och allrum med soffa och tv. I den andra huskroppen finns förutom Åke och Cecilias sovrum och arbetsrum, ett badrum och en toalett, ett stort allrum, ett öppet kök med en stor köksö och en rejäl matplats.
Plats för hela familjen
– Det är ljust och vi slipper allt underhåll. Jag tycker om ytan, nu har vi plats att röra oss. Det känns inte trångt när vi har våra två barn och deras familjer på besök. Favoritplatsen är runt matbordet, det är mysigt när alla sitter tillsammans. Det är också fantastiskt med den delen av huset där barnen och barnbarnen kan vara för sig själva när de vill det, säger Cecilia.

Den tidigare sommarstugan hade en köksö och ett flertal dörrar ut till naturen – idéer som följde med in i det nybyggda huset. Köksön som liknar marmor är byggd av hårt kompositmaterial.

– Det är praktiskt med en stor köksö, det gör att vi kan servera mat runtom hela ytan, säger Cecilia.

Tidigare fanns det enbart en uteplats åt väster. Efter rekommendationer från svärsonen lade paret till en stor uteplats åt öster, i anslutning till köket.

– Det är vi glada för att vi gjorde. Det är väldigt härligt att vara här på morgonen och äta frukost. Det är här vi är mest, med sol ända fram till sena eftermiddagen, säger Cecilia.

Garaget som har plats för två bilar och förvaring är sammanbyggd med tvättstugan som leder vidare till hallen i huset.

– Vi hade tänkt oss en carport och en liten snickarbod från början och kanske bygga garage lite längre fram men svärsonen rekommenderade oss att bygga det med en gång. Det var lätt och snabbt fixat och mycket prisvärt, så vi är glada över beslutet, säger Åke.

Paret hade en kontrollant som följde jobbet och som gav goda råd längs vägen.

– Det fungerade jättebra. Kontrollanten gav huset hantverksmässigt högsta beröm på utförande och kvalitet, avslutar Åke.

Se fler reportage här