HusCompagniet
Jakten på ett eget hus började när Ani Paltian och Rafik Oganesian sålde sin bostadsrätt och flyttade in i en hyreslägenhet. Paret gick på många husvisningar men hittade inte vad de sökte.

– För varje hus vi tittade på tyckte vi det saknades något, och dessutom var det väldigt dyrt. Priserna slutade på runt fem miljoner kronor, och det var hus som var 20-30 år gamla som behövde målas om och där köket behövde bytas ut – allt kostar pengar, säger Rafik.

– En dag var vi på HusCompagniets visning i Bunkeflostrand och huset var jättefint. Vi bokade ett möte med Anja Antosz och kom överens om att återkomma när vi hade köpt en tomt, berättar Ani.

Paret bestämde sig för att bygga ett eget tegelhus från HusCompagniet. Underhållsfritt var ett krav så hus av träfasader och putsade fasader gick bort direkt. Det dröjde inte länge förrän en hörntomt blev tillgänglig och i september 2018 gick flytten för paret och deras två barn William och Victor.

– Det känns fantastiskt att vara de första som bor i huset. Allt är nytt och fräscht och precis som vi ville ha det, det finns inga fel. Snygga detaljer som hängrännor och andra delar är av zink och galvaniserat järn som matchar husets helhet. Vi har murat upp hela gaveln, det finns inget uthäng från taket – inget ska målas, säger Rafik och fortsätter:

– Vårt krav var ett underhållsfritt tegelhus med rena linjer och tidlös design. Finishen och detaljarbetet är otroligt fint gjort. Vi hade en hård besiktningsman men det enda han hittade var repor på en dörr som HusCompagniet bytte ut direkt.

Rafik kommer från Danmark och kopplingen till grannlandet är stor. Soffor, bord, armaturer, matbord och stolar är framförallt gjorda av danska formgivare. I hallen har paret uppfört en spaljélösning av cederträ som matchar de kopparfärgade inredningsdetaljerna.

– Våra två murarkompisar blev verkligen imponerade av tegelarbetet. Det är ett fantastiskt hantverk, tätt och fint byggt, säger Rafik.

Svarta dörrar och fönster med svarta ramar ger det ljusa tegelhuset ett modernt uttryck. I husets hjärta finns ett allrum om hela 85 kvadratmeter med öppet upp i nock som inrymmer en stor köksö, vardagsrum, bredare golvplankor i ek och ett tre meter långt specialtillverkat matbord i ek. Tre dörrpar öppnar upp mot uteplatsen i söderläge.

– Det var många som undrade varför vi ville ha så stort rum, men vi visste exakt vad vi ville ha. Vi är nöjda – nästa gång vi bygger vill jag ha ett 100 kvadratmeter stort rum, säger Rafik med ett brett leende.

– Vi tycker om att umgås med våra nära och kära, vi träffas ofta, är många och lagar mat tillsammans. Därför ville vi ha plats för ett stort bord och ett kök som är öppet mot allrummet. Vi ser också framemot att öppna upp dörrarna till trädgården och grilla i vårt blivande utekök. Det sociala livet är viktigt för oss, berättar Ani.

Köket har bänkskivor av mörk kompositsten och den stora köksön, med extra arbetsyta och plats för fyra barstolar, har en inbyggd laddstation. Köksinredningen från HTH är målad i kocksgrått och har handtag av läder. I kökets golvlist finns en inbyggd dammsugare som används för att snabbt suga upp smulor.

– Fördelen med ett målat kök är att luckorna är målade invändigt också, det är snyggt, menar Rafik.

Frånluftsvärme, el och belysning går att styra med mobiltelefonen hemma hos Ani och Rafik.

– Det är praktiskt. Vi kan tända lamporna på distans – det känns bra att komma hem till ett upplyst hus på kvällen, säger Ani.

På ena sidan om allrummet finns en sektion med rum, sovrum, walk in closet och badrum för föräldrarna. Till den rymliga duschen finns en stilren dörr som kan vridas 360 grader vilket ger ett lyxigt och svävande intryck.
På andra sidan om allrummet har barnen sina sovrum. Barnen har likadana rum med stora fönster som går ända ner till golvet.

– Det gör att barnen kan titta ut, säger Ani.

– Det är ett hus som säljer sig själv, det är bara att flytta in. Planritningen med en föräldrasektion och en barnsektion passar alla, menar Rafik.

Både Ani och Rafik är nöjda med sitt hus och skulle kunna tänka sig att bygga fler hus i framtiden.

– Vi är otroligt nöjda med Anja Antosz som säljare, Mats Eriksson som byggledare, Mahir Cokovic som konstruktör och Göte Larsson som kontrollansvarig. De har varit med oss hela vägen från start till mål. Ska vi bygga igen så väljer vi att göra det med HusCompagniet och samma gäng, avslutar Rafik.

Se fler reportage här