HusCompagniet

Jessika och Magnus Nord och barnen Julius och August bodde tidigare i ett hus som mer var anpassat för småbarn än tonåringar. Nu ville de ha en bostad med stora sociala ytor och större rum för barnen och deras kompisar.

– Vi letade länge efter ett renoveringsobjekt men hittade inte rätt. Vi började prata om ett nytt boende redan när pojkarna närmade sig tonåren, och de hann bli 15 och 18 när vi väl flyttade in i vårt nya hus, säger Jessika.

Vackert hus i dansk stil
När en ledig tomt dök upp i gamla Bjärred slog paret till. Nu började letandet efter en husleverantör och ganska snart åkte de på visning av ett nybyggt hus från HusCompagniet.

– Där och då var det mycket som föll på plats. Att det var ett gediget hus med tegel var ett stort plus i kanten – vi ville ha en underhållsfri fasad. Dessutom gillar vi den danska stilen, säger Magnus.

– Det var ett väldigt trevligt hus med bra standard. Vi mötte Lars Kviske från HusCompagniet och han var lätt att ha att göra med – vi hade egna idéer om planlösningen och det visade sig finnas alla möjligheter. Dessutom var grundkonceptet i sig väldigt bra och det var inte mycket vi behövde ändra, säger Jessika.

Gediget hantverk
Valet föll på ett enplanshus med sandfärgat tegel i en varm ton. Bygget påbörjades våren 2014 och i september samma år flyttade familjen in.

– Vi hade erfarenhet från husbygge och visste att saker och ting kan hända, så vi blev förvånade att det blev så smärtfritt för oss, säger Jessika.

– Bygget gick bara så enormt smidigt och snabbt med oerhört effektiv logistik. Vi är verkligen jättenöjda, säger Magnus.

Öppen spis och teglad murstock
I anslutning till köket finns en rymlig matplats som är husets hjärta. Mellan matplatsen och allrummet har paret valt att uppföra en bred pelare, baksidan till allrummets murstock, med samma varma, sandfärgade tegel som huset är byggt av och som ger en unik karaktär åt inomhusmiljön.

– Vårt tillval med öppen spis och teglad murstock blev som ett smycke i rummet, säger Jessika.

Både matplats och allrum fungerar som sällskapsrum med gott om plats för familjen och deras gäster. Tv:n har flyttat in i en avdelning som rymmer sköna soffor, fåtöljer och en vägg fylld av böcker.

– Atmosfären är mysig. Det vet du inte förrän du bott in dig. Det känns gediget, bastant och välbyggt. Huset har en noggrann finish – golvlisten går över till en dörrlist utan glipor. Det märks att HusCompagniet har velat slutföra arbetet på ett snyggt sätt, de målade igen varenda liten skarv.  Just designen med lister utan fasningar är så snyggt och enkelt. Det här är den danska känslan för design och detaljer som vi gillar, säger Magnus.

Energisnålt trots stora fönsterpartier
Huset värms upp med elpanna, frånluftsvärmepump och vattenburen golvvärme. Paret valde att sätta in miljöfönster med extra bra energimärkning.

– Trots att vi har många och stora fönster så förbrukar vi bara runt 15 000 kwh el per år. Huset har bra ljudisolering och ventilationen fungerar jättebra. Det går att ställa in så att ventilationen ökar på natten vilket gör att det drar in svalare luft – och tvärtom under vintertid, säger Magnus.

I området kring kök, allrum och tv-rum finns stora fönsterpartier från golv till tak som gör att familjen har ständig ögonkontakt med trädgårdens sköna uteplatser, träd, blommor och grönska.

– Vi har alltid tyckt om när ute och inne går ihop så att man får mycket kontakt med utemiljön, och att man kan gå rakt ut, säger Jessika.

– Kontakten finns även på vintern – vi har satt ljus på staketet så när vi tänder upp dem blir hela rummet större, säger Magnus och fortsätter:

– Våra superisolerade fönster är mörkare utifrån när solen skiner, vilket också är bra.

Romantisk trädgård
Tomten har tidigare rymt en handelsträdgård och när familjen tog över var det som en djungel av björkar, tallar, granar och massor av rötter.

– Vi vill förena det moderna huset med en svensk gammaldags trädgård och har därför valt en romantisk stil med växter som är typiska för området. Vi behöll så många träd som möjligt och har bland annat planterat en friväxande häck med syren, schersmin och syrenhortensia. Målet är att skapa olika miljöer runt hela huset, säger Jessika.

Se fler reportage här