HusCompagniet
Hästar skrittar förbi det nybyggda tegelhuset i Västra Karaby. Omgivningen är lummig och naturskön. Huset som har valmat tak och svart/mörkbrunt tegel har av familjen döpts till ”Lugnet”. Familjen består av Linda och Thomas Persson och deras dotter Nicole, 4 år.

– Vi trivs så bra. Stressen som vi känt under flera år rann av oss när vi flyttade in. Här är stilla, lugnt och harmoniskt. Vi har verkligen landat och Nicole stormtrivs – här har hon plats att springa både inne och ute. Dessutom bor vi på promenadavstånd från våra föräldrar vilket är toppen, säger Linda.

– Det är otroligt bra ljudisolerat. Även om vi bor nära vägen så hör vi inte bilarna som kör förbi, säger Thomas.
Huset ligger nära vägen och är täckt av svarta takpannor och sobert svart/mörkbrunt tegel med namn ”Black Beauty”, som de fastnade för vid ett besök på ett av HusCompagniets visningshus.

– Det var så resan till det nya huset började, vi inspirerades av visningshuset i Bunkeflostrand, säger Linda. Huset som har golvvärme värms upp med jordvärme. Fönster med vita ramar och förråd av vitt trä bildar en fin kontrast till teglet.

– Huset får högsta betyg. Även om det är ett nybyggt hus så smälter det in i omgivningen tack vare den snygga fasaden och det mörka teglet. Många säger att vi har det finaste huset i hela Karaby – och det vill jag nog påstå. Här stannar vi, säger Thomas.

– Vårt svarta tegelhus med det valmade taket smälter så vackert in i den natursköna omgivningen, säger Linda.
Familjen har tidigare bott i ett trähus som Thomas uppfört.

– För oss var det viktigt att ha ett underhållsfritt hus mot tidigare erfarenhet då vi ofta fick underhålla fasaden. Jag fastnade för valmat tak, så det blev det. Vi valde utskjutande tak för att det skyddar huset och vi ville bryta av det svarta med vitt. Vi ville ha en kontrast, och det blev snyggt, säger Linda. I husets mitt ligger matplatsen och köket från HTH som fungerar som hemmets nav. Glasade dörrar vid matplatsen öppnar upp mot tomten och naturen. De svarta bänkskivorna ger en rejäl arbetsyta och plats för barstolar.

– Här kan vi även duka fram maten som en buffé när vi har bjudningar, säger Thomas.

Paret har valt klassiska fönster i sovrummen. I köket och vardagsrummet har de valt breda, liggande fönster och stora glasade dörrar som går från golv till tak.

– Vi ville inte ha öppen planlösning. Det är ändå öppet men går enkelt att stänga av med dörrar. Nicole och hennes vänner kan umgås ostört i vardagsrummet. Vi är verkligen nöjda med planlösningen och med våra stora fina fönster som ger mycket ljusinsläpp, säger Linda.

– Jag gillar att vi inte har tapeter, här är det enkelt att bara tvätta av väggarna, säger Thomas.

Sedan paret sålde sitt förra hus för drygt ett år sedan har de varit inneboende hos Lindas föräldrar. På frågan vilket rum de trivs bäst i svarar de snabbt sovrummet.

– Vi har legat på madrasser på golvet i över ett år, att ha ett eget sovrum är toppen, säger Thomas.

– Jag gillar vardagsrummet. Här kan vi öppna dörren och gå direkt ut till uteplatsen, säger Linda.

Vi fick mycket hus för pengarna och bor billigare här än i vårt gamla hus, säger Thomas och fortsätter:

– Lars Kviske, Mahir Cokovic och Björn Strömbäck hjälpte oss längs vägen. De är proffs. Vårt hus blev det första utan någon som helst anmärkning av besiktningsmannen. Roligt att det var vårt hus, HusCompagniet höll planen och var oerhört petiga.

– Förvaring har vi köpt själva men annars fick vi mycket för pengarna, vi har bara gjort några enstaka tillval, säger Linda.

Hos den tidigare husleverantören fick Thomas flera olika sluträkningar som exempelvis på själva huset, byggnation och el.

– Allt går mycket smidigt med HusCompagniet, och man får en enda totalsumma som stämmer. Hos HusCompagniet behöver man inte ligga ute med pengarna. Det är bra, vi betalade först efter slutbesiktning, när vi flyttade in, säger Thomas och fortsätter:

– Vi behöver inte fixa något på vårt nya hus de närmaste tio åren. Min lediga tid vill jag lägga på familjen – inte på hammare och spik.

Se fler reportage här