HusCompagniet

Här bor Louise Qvist och Göran Lindell med barnen Benjamin, 16, Jacob, 20, och Oliver, 22. Petra, 31, och Johannes, 24, är utflugna. De bor i Bjärred i ett teglat hus i vinkel från HusCompagniet, byggår 2014. Boytan är 186 kvadratmeter fördelat på 5 rum och kök samt överbyggd terrass på 20 kvadratmeter.

Louise och Göran hörde talas om en tomt som eventuellt skulle styckas av. Under en promenad stötte de på ägaren som var ute och jobbade i sin trädgård. De undrade om han skulle stycka av tomten och fick till svar att det nyligen var gjort. Den första intressenten hade hoppat av och efter lite funderingar så tackade paret ja till tomten som redan hade en struktur med grönska och uppvuxna häckar.

– Det var en ren slump. Vi har fem barn tillsammans och ville hitta ett hus som var anpassat för hela familjen. Vi hade tittat på 10–15 hus under ett års tid utan att hitta vad vi var ute efter, säger Louise.

Vi bestämde oss för ett enplanshus i vinkel med tegelfasad
Eftersom Louise och Göran köpte en tomt kunde de välja husleverantör själva. Paret började med att leta i tidningar och åka runt och titta på olika hus. Till slut valde de att ta in offerter från tre husleverantörer, där HusCompagniet var den ena.

– Vi hade ritningar och priser från leverantörerna och alla var jättefina hus. Till slut valde vi ett hus med tegelfasad, Louise och fortsätter:

– Hos HusCompagniet kunde vi utforma väggar och rum som vi ville, vilket de andra husleverantörerna inte kunde erbjuda. Våra tre killar som bor hemma har rum intill varandra, en toalett och ett eget vardagsrum och det var viktigt för oss redan från början.

Valet föll på ett enplanshus i vinkel med ett ljust tegel och sadeltak. Huset uppfördes i september 2014 och tre månader senare, lagom till julen, stod det klart.

– Vi tänkte mycket på materialvalen, ett hus med tegelfasad är i princip underhållsfritt. Vi var många som följde bygget, grannen som vi köpte tomten av, grannar som är snickare och murare och alla sa att det blev riktigt bra byggt. Det är en underbar känsla att höra från dem som själva är i branschen, säger Göran.

Flexibiliteten avgjorde valet
Flexibiliteten i utformningen och nästintill underhållsfria material var delar som gjorde att Louise och Göran valde HusCompagniet. Säljaren Lars Kviske guidade dem bland husmodeller och materialval under hela processen.

– Vi fick en bra kontakt och kände oss välkomna redan från början och det var inte besvärligt när vi ville ändra något. Att huset är i princip underhållsfritt och klimatsmart var viktigt för oss. Sen föll vi för att husen är snygga, säger Göran och fortsätter:

– Jag är glad för mycket ljus och att kunna titta ut. Vi har till exempel en helt glasad ytterdörr som gör att det blir ljusare i hallen och att vi kan sitta och se ut på det hållet också.

Tyst och behagligt klimat
Eftersom det inte fanns plats i fjärrvärmenätet valde paret uppvärmning med hjälp av värmepump som ihop med golvvärmen ger ett behagligt inomhusklimat. Att huset är så tätt bidrar det till att sänka energikostnaden. Kostnaden för uppvärmning av huset är betydligt lägre jämfört med de hus som Louise och Göran tidigare bott i.

– Louise kommer från ett hus med direktverkande el och märker en väldigt stor skillnad i kostnader för uppvärmningen. Jag kommer från ett hus med fjärrvärme och märker också en avsevärd skillnad, dock inte lika stor som Louise, säger Göran och fortsätter:

– Tätheten stänger dessutom ute mycket ljud och gör det tyst vilket är otroligt skönt. Samtidigt får vi ett behagligt inomhusklimat året runt.

Paret valde en öppen planlösning mellan allrummet och det rymliga köket.

– Köket var viktigt för oss eftersom vi är väldigt glada för att laga mat, därför blev det en stor rostfri spis. Vi har ett hyfsat stort umgänge och sitter ofta här och äter, säger Göran.

– Vi tycker det blev jättefint och är riktigt nöjda, jag skulle inte vilja stänga in ett matrumsbord i ett litet kök. Det här är ett hus att umgås i, menar Louise.

Uteplatsen förlänger sommaren
Ett vinkelhus i soligt västerläge med flera uteplatser var viktigt för paret. Intill huset, delvis under tak, och runtom i trädgården finns flera sittplatser.

– Vi tycker om att sitta på olika platser och njuta, det gör att vi ser flera perspektiv på huset. Uteplatsen under tak betyder mycket, den förlänger sommaren och där sitter vi ofta. Det är favoritplatsen, avslutar Göran.

Se fler reportage här