Värdeutveckling – så mycket har värdet på hus stigit de senaste fem åren

Bostadspriserna har stigit kraftigt de senaste åren. Högkonjunkturen och den långvariga minusräntan har drivit upp priserna till nya höjder. Kommer trenden med stigande priser fortsätta och vad kan du som husägare göra för att öka värdet på ditt hus?

Ökning med mer än 30 procent

Huspriserna har stigit i hela landet under de senaste fem åren, även om de nya amorteringskraven och oro för bostadsbubblor har fått marknaden att svänga i kortare perioder. Enligt en undersökning som Fastighetsbyrån gjort tillsammans med Svensk Mäklarstatistik är den genomsnittliga värdeutvecklingen på hus i Sverige 33 procent över en femårsperiod. Det är framför allt i Stockholmskommunerna som priserna har stigit, men även i Skåne och Halland har priserna ökat med runt 30 procent sedan 2013. Värdeökningen motsvarar mellan 700 000–750 000 kronor för ett hus.

Fortsätter trenden?

Frågan är om huspriserna kommer fortsätta att stiga? Under hösten 2017 bröts den positiva trenden med stigande huspriser för första gången på flera år. Priserna föll en aning och bostadsaffärerna blev långsammare. Under första halvan av 2018 återhämtade sig marknaden och började närma sig högre nivåer på nytt. Villamarknaden är fortsatt lugn, med ökningar i Stormalmö, men nedgång i Storgöteborg och Storstockholm. För hela riket ligger det genomsnittliga villapriset på 2 834 000 kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik. Det är svårt att göra några säkra prognoser, men framtiden ser trots svängningarna ljus ut med en stark, men balanserad marknad.

Investeringar som höjer värdet på ditt hus

För den som går i tankar på att sälja sin bostad finns det flera saker som höjer värdet på huset. Många gånger är det saker som kan vara bra att tänka på redan i planeringsfasen för dig som ska bygga nytt. Det är framför allt två typer av investeringar som höjer värdet. Dels är det sådant som ger mervärde till huset, så som uteplats, garage eller carport och flera sovrum. Två i övrigt identiska hus kan skilja mycket i pris tack vare investeringar som sätter guldkant. Den andra typen av investeringar är de som inte märks direkt, men som gör stor skillnad för helhetsupplevelsen. Husets själ sitter i detaljerna och en högklassig finish på lister, väggar och ytor i kök och badrum gör att huset upplevs vara något alldeles extra. Se till att välja hantverkare med lång erfarenhet och gott rykte för att undvika slarv.

Till sist handlar det ändå om dig som bor i huset. Tänk på vilka investeringar i huset som skulle höja din livskvalitet här och nu. Med största sannolikhet kommer de belöna sig även den dagen du är redo att sälja din bostad.

Våra hus möter framtidskraven

Alla HusCompagniets hus är framtidssäkrade och möter de skärpta kraven på nära-nollenergibyggnader med god marginal. Tack vare vår välisolerade och täta byggkonstruktion håller våra hus energiklass B. I hus med många stora glaspartier och flera öppna ytor kan energiklassen ibland hamna på C.

Vi provtrycker våra hus för att säkerställa tätheten. Resultaten visar att vi uppfyller täthetskraven som ställs på passivhus. När du bygger hus med oss på HusCompagniet kan du alltså räkna med låga energiräkningar, samtidigt som du bidrar till en hållbar framtid.

BOKA
TID FÖR MÖTE

Vill du veta mer om hur du skulle kunna förverkliga dina husdrömmar? Boka tid för ett förutsättningslöst möte.

BESTÄLL
VÅR KATALOG IDAG

HusCompagniets katalog är fylld med inspiration och information för dig som vill bygga ditt drömhus.

KONTAKTA
OSS GÄRNA

När du väljer ett hus från HusCompagniet är du i trygga händer. Kontakta oss så berättar vi mer.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search